DeGriekse eilanden behoren tot de topbestemmingen van een Middellandse Zee cruise. Er zijn verschillende routes rond de Cycladen, met een stop in Kreta. Samen met Chania aan de noordkust van het eiland is Agios Nikolaos een andere populaire Kretenzische halteplaats. Dit stadje aan de Golf van Mirabello, aan de oostkust, op ongeveer zestig kilometer van Heraklion, spreekt niet alleen aan door zijn feestelijke sfeer, maar ook door zijn pittoreske karakter, typisch voor Griekse dorpen, dat het niet verloren heeft. Tijdens een cruisestop in de Kretenzische stad wachten cruisepassagiers prachtige ontdekkingen.

De polsslag van Agios Nikolaos voelen rond de bodemloze spiegel

Agios Nikolaos ligt op een reeks kleine heuvels, die op hun beurt een meer omringen dat gevormd is door een vulkaanuitbarsting, het Voulismeni-meer.

Volgens de legende baden de godinnen Athena en Diana in deze bodemloze poel. In feite is het meer ongeveer 64 m diep. Wie de verschijning van deze Griekse goden wil gadeslaan, kan plaatsnemen in een van de tavernes en cafés die rond het meer zijn geopend.

Waarheen in Agios Nikolaos?

Een van de typische boten op het Voulismeni meer!

Dit is een gelegenheid om de Kretenzische keuken te proeven, die als een van de gezondste ter wereld wordt beschouwd. Geniet van royale Kretenzische mezze als voorgerecht voordat u de beroemde dolmades probeert, wijnbladeren gevuld met gehakt of groenten. Vers gevangen en gegrilde vis en zeevruchten zijn andere heerlijkheden om van te genieten.

Winkels en andere bedrijven zijn te vinden rond het Voulismeni-meer, waar het hart van Agios Nikolaos klopt en het nachtleven pulseert. Deze sprankelende spiegel is verbonden met de Egeïsche Zee door een klein kanaal waar vissersboten de hele dag doorheen varen.

Aan de kust zijn er enkele gouden stranden zoals Ammoudi, Amnos en Almyros voor wie zich wil ontspannen tijdens een cruise.
Griekenland cruise
. Vanaf het meer kunt u via mooie wandelingen door de smalle straatjes een meer pittoresk Agios Nikolaos ontdekken met zijn mooie traditionele huizen en pleinen.

Interessante culturele bezoeken in het vooruitzicht

Wat is er te doen in Agios Nikolaos?

De haven van Agios Nikolaos speelde historisch gezien een zeer belangrijke rol tijdens de Venetiaanse overheersing.

Agios Nikolaos dankt zijn naam aan een kleine Byzantijnse kerk gebouwd tussen de 7e en 9e eeuw, die van Sint Nicolaas. Het oude religieuze gebouw heeft de tand des tijds doorstaan en heeft nog fragmenten van de oorspronkelijke beschildering op de koepel.

Een deel van het doek, waarop planten en geometrische vormen zijn afgebeeld, is bedekt met fresco’s uit de 14e eeuw. Om meer te weten te komen over het verleden van Agios Nikolaos is een bezoek aan het Folklore Museum in een drukke straat bij het Voulismeni meer een must.

De tentoonstellingen vertellen het verhaal van hoe dit vredige vissersdorpje in een paar jaar tijd een beroemde toeristische bestemming werd. Met alledaagse voorwerpen en foto’s kunt u zich onderdompelen in het Agios Nikolaos van weleer. U kunt er ook borduurwerk en andere traditionele textielcreaties uit de streek bewonderen.

Iconen en manuscripten completeren de collectie van het museum. Geschiedenisliefhebbers mogen het archeologisch museum niet missen, samen met dat in Heraklion een van de belangrijkste op het eiland. In het tiental tentoonstellingszalen worden verschillende voorwerpen uit het Minoïsche tijdperk, waaronder sarcofagen, tentoongesteld.

De culturele instelling bewaakt ook angstvallig een rijke collectie van duizend vazen, gouden en bronzen voorwerpen.

Wat te zien in de omgeving van Agios Nikoalos


Vanuit de Kretenzische stad kunt u uw wandeling uitbreiden naar Elounda, een tiental kilometers verderop. Dit mooie dorp staat bekend om zijn sterrenhotels. Een paar zoutpannen stippelen de kustlijn uit naast de gouden stranden.

Vanuit Elounda is een wandeling langs het water naar het schiereiland Spinalonga ter afsluiting van de Golf van Mirabello erg populair. Uit dit kale stuk land rijst een Venetiaans fort op, verscholen achter imposante wallen. Lange tijd werden de Venetianen geconfronteerd met een aanval van de Turken.

In het verleden verbond een landengte Spinalonga met de rest van Kreta, maar om veiligheidsredenen werd deze vernietigd. Het fort verliet later zijn defensieve rol en werd een leprakolonie. Verlaten onthult dit monument majestueuze overblijfselen die het landschap van Spinalonga sieren.

Het zou echter jammer zijn om je tijdens een tussenstop in Agios Nikolaos te beperken tot de kustlijn, want het achterland biedt vele interessante ontdekkingen. De avonturiers aarzelen niet om de Ha-kloof te bedwingen, gelegen op de weg naar Sitia.

Het is een grote breuk van ongeveer tien meter breed, begrensd door muren tot 700 meter hoog. Enkele zingende watervallen tuimelen langs de steile wanden van de Ha-kloof naar beneden tot groot genoegen van canyoning liefhebbers. Andere sites staan alleen klimmen toe.