Griekenland en Covid

Tussen juni en november 2020 heeft Griekenland zijn land weer opengesteld voor vakantiegangers en toeristen, en staat het voor een probleem: hoe kan het zijn beperkte PCR-testcapaciteit het best gebruiken om het risico van besmetting met Covid-19 te beperken?

In augustus 2020 had het volgens Tourmag meer dan 1,6 miljoen internationale passagiers op zijn luchthavens verwelkomd. Het zou onmogelijk zijn geweest om iedereen te testen. De autoriteiten besloten een systeem van machinaal leren toe te passen, een nauwkeuriger systeem van reinforcement learning, zodat de passagiers konden worden getest.

Griekenland en Covid 19: AI als back-up!

Dit type model wordt getraind om zijn beslissing gaandeweg te verbeteren door gebruik te maken van de gecumuleerde resultaten van zijn vorige beslissingen. In een op 10 september in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd artikel worden de resultaten van dit experiment besproken.

Drie variabelen: land, geslacht en leeftijd

Het systeem, Eva genaamd, is gebruikt in 40 luchthavens, havens en grensovergangen, met de steun van 400 gezondheidswerkers om de tests uit te voeren.

Om te bepalen wie het eerst moet worden getest, worden de reizigers ingedeeld in categorieën naar herkomst, geslacht en leeftijd, en vergeleken met de prevalentiestatistieken die over deze verschillende groepen beschikbaar zijn, op basis van reeds uitgevoerde tests. Sommige gegevens, zoals het beroep van reiziger, werden bewust buiten de ontwikkeling van het algoritme gehouden wegens bezorgdheid over persoonsgegevens.