Griekenland iseen land van ruige bergen, rustige stranden en glooiende heuvels met witte huizen. Het is een van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld vanwege zijn ongeëvenaarde schoonheid, de vele landschappen die het biedt en de vele prachtige Griekse eilanden natuurlijk!

De vlag is al even mooi met zijn prachtige kleuren die een kruis vormen. Maar omdat elke vlag een bijzondere betekenis en geschiedenis heeft, stelt Crete Autrement voor deze hier te ontdekken…

Geschiedenis van de vlag van Griekenland

Je ziet hem wapperen in Heraklion, Chania, Sitia of Rethymnon op Kreta…maar wat is de geschiedenis van de vlag van Kreta?

Theódoros Kolokotrónis

Wie zijn de Grieken?

De kleuren van de Griekse natie, tegen een achtergrond van oneindig blauwe lucht: wat is er Griekser dan dit beeld?

Een vlag met een blauwe achtergrond gemarkeerd door een wit kruis werd voor het eerst gezien in 1807.

Het werd aangeboden bij de eedaflegging van de grootste held van de Griekse revolutie tegen de Ottomanen: Theodore Kolokotronis.

In 1822 werd een decreet opgesteld waarop drie verschillende vlaggen konden worden onderscheiden voor elk van de strijdkrachten van het land:

  • een vlag zoals die nu voor de marine wordt gebruikt,
  • een voor de koopvaardij
  • en één met een blauwe achtergrond en een wit kruis voor de grondtroepen.

Griekenland Vlag: 3 in 1

In 1832 werd van de drie vlaggen de vlag van de Zeestrijdkrachten gekozen, maar deze werd slechts één jaar gebruikt. In 1833 werd de vlag van de landmacht officieel als nationale vlag gekozen door Otto van Beieren.

Van 1833 tot 1973 bleef deze vlag officieel, maar de kleuren en verhoudingen veranderden voortdurend.

Daarna, tijdens het dictatoriale regime in 1969, werd de marinevlag opnieuw gebruikt tot de terugkeer van de democratie. Van 1975 tot 1978 gebruikte Griekenland weer dezelfde vlag.

En eind 1978 werd hij uiteindelijk gekozen als de officiële vlag van Griekenland tot op heden.

Wat symboliseert de vlag van Griekenland?

Wat is het Griekse motto?

Een Griekse vlag, symbool van vrijheid.

9 bands als symbolen van vrijheid

De vlag van Griekenland bestaat uit negen strepen:

  • 4 witte strepen die de witte fustanellen van de Griekse strijders tijdens de verovering voor nationale onafhankelijkheid symboliseren;
  • 5 witte strepen die herinneren aan de 5 zeeën die Griekenland omringen (de Ionische Zee in het westen, de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee in het oosten, de Tharce Zee in het noorden en de Kretenzische Zee).

Samen symboliseren deze negen banden de negen lettergrepen van het Griekse motto:

« Eleftheria i thanatos » wat betekent « Vrijheid of dood ».

Dit is de strijdkreet die het Griekse leger gebruikte tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van 1821 tegen de Turken, toen de soldaten in de minderheid waren.

Een christelijk kruis

In de vlag staat linksboven een wit kruis in een blauwe achtergrond. Dit kruis symboliseert het christelijk geloof.

Volgens de overtuigingen van het land geeft het de overwinning aan degene die het bezit.

Het kruis herinnert ook aan een visioen waarin keizer Constantijn I een kruis zag dat aangaf dat hij in Byzantium in Oost-Europa een nieuw Rome moest stichten.

Maar naast deze betekenis is het ook een symbool van eenheid, aangezien de meeste huizen van het land in een prachtige harmonie met zijn kleuren zijn beschilderd.

Wat is de vlag van Kreta?

Wat is de vlag van Griekenland?

De Kretenzische vlag.

Zoals in alle landen van de wereld, en zoals in Frankrijk met zijn bekende Bretonse of Corsicaanse regionale vlaggen, heeft ook het eiland Kreta zijn eigen vlag. We denken niet dat je het ziet als je aankomt in je hotel op Kreta, maar het blijft algemene kennis, nietwaar?

Die verschilt van de Griekse vlag. Zowel in zijn ontwerp als in zijn kleuren (het is ook niet ongelooflijk anders).

Deze vlag is het kortstondige symbool van het autonome Kreta. Een symbool van oorlog ook, want het werd afgekondigd tijdens de opstand van het Ottomaanse Rijk tegen Griekenland.

De vlag van Kreta wapperde boven het eiland van 1897 tot 1913.